Konst och kultur

Konst och kultur

Runö är hem till en av Sveriges största och imponerande privata konstsamlingar med totalt över 700 verk från kända konstnärer som Sven X:et Erixson, Albin Amelin och Elis Eriksson, med fokus på svensk arbetarkonst.

Naturligt möte med konst & kultur

Hos oss ska konsten och kulturen vara ständigt närvarande. Denna inställning är en viktig del av vår historia. Redan från byggstarten på 50-talet var arkitektur, kultur och konst centralt i allt. Målet var att beröra besökarna, och så är det fortfarande. Vår konstsamling utvecklas ständigt och växer med nya verk. Vi tar även in ny svensk konst för tidsbegränsade utställningar och vernissager.

Njut av våra konstskatter

Vi ruvar på en av Sveriges största och häftigaste privata konstskatter. Det handlar om en unik samling konst, med totalt över 700 verk. Bland de riktigt stora konstnärerna, som finns representerade med flera verk, återfinns Sven X:et Erixson, Albin Amelin och Elis Eriksson – som alla räknas till giganterna inom svensk arbetarkonst.

Målningar och skulpturer mixas med mosaik, väggbonader och reliefer.

Klassisk 1950-tals arkitektur

Runös byggnader är välbevarade med en klassisk 1950-talsarkitektur ritad av Axel Grape och inredning från Carl-Axel Acking, som var en av Sveriges främsta inredningsarkitekter på 1930-, 1940- och 1950-talen.

Varsam renovering har gjorts tillsammans med Askhagen Arkitektbyrå för att bevara Acking’s insatser och ge en mer modern 1950-talsstil. Håll ögonen öppna för små detaljer och upplev Grape & Ackings 50-tal nästa gång du besöker oss.

Kontst, kultur och arkitektur, viktigt redan från start

Konst, kultur och arkitektur var en central del av Runö från början, när det byggdes på 1950-talet, och det är fortfarande så idag. Konstsamlingen fortsätter att utvecklas och växa med nya verk, samt tidsbegränsade utställningar, till exempel vår Vintersalong.

Läs mer om Vintersalongen